Искат днес имунитета на Цветанов

Най-доброто от печата

30-05-2013, 06:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще му бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска днес от депутатите да свалятимунитета на Цветан Цветанов. Когато това стане, ще му бъде повдигнатообвинение за престъпление по служба - заради драстичните нарушения при подслушването.

Сред козовете на обвинението е заповед за организацията на мобилните станции с подслушвателна апаратура, издадена от служебния вътрешен министър Петя Първанова. Тя е написана, след като се разбра, че крайслер - подслушвач на МВР, броди из София, докато се намира по документи в гаража.

Това според разследващите означава, че докато Цветанов е ръководил вътрешното министерство, в него не е имало регламент за употребата на специални разузнавателни средства ( СРС). Именно тази липса е причина за поредица злоупотреби в служба СДОТО на МВР. Освен това прокуратурата разполага и със свидетелски показания срещу Цветанов.

Ексминистърът ще стане петият обвиняем по делото за безобразията с автомобилите на МВР, съоръжени с подслушвателна техника. Те бяха разкрити от прокуратурата по сигнал на Сергей Станишев.

При разпитите Цветанов уверявал разследващите, че не е издавал заповеди за незаконното слухтене. Но прокуратурата и без това не твърди, че той го е правил.

Ключов момент в процеса е информацията от крайслера - подслушвач, която е унищожена от служителя на СДОТО Радко Димитров, известен като Радко Отвертката. Срещу Димитров има обвинение за това, че е побързал да изтрие данни от картите памет на системата, преди проверката на обвинителите. Сега те се надяват, че експертите ще възстановят информацията, макар това да им отнеме много време.

"От Цветанов ще бъде търсена отговорност, че е допуснал нарушенията да станат възможни", поясниха наши източници от обвинението. Те припомниха, че Законът за СРС вменява на вътрешния министър контрола върху прилагането и използването им от МВР. А Законът за МВР го определя като надзорник за правата на човека и обществения ред.

Бившият МВР шеф заяви, че се отказва от имунитета си, но чак след като се закле като депутат и вече беше сигурно, че Цацаров ще му го поиска. Този отказ обаче няма правна стойност и ще трябва да бъде повторен.

Прокурори допуснаха, че може да има ново развитие и по казуса с шестте апартамента на Цветанов. Докато ГЕРБ бяха на власт, НАП изчисти подозренията, че имотите са придобити със съмнителни пари. Процедурата на данъчната ревизия обаче не е спазена и тя може да започне отново, коментираха магистрати.