108 филма ще се въртят „В Двореца” край Балчик

Добрич Лайф

30-05-2013, 09:48

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Наградният фонд е 10 000 евро в злато

В конкурсните програми на 11-ия Международен фестивал за късометражно кино „В Двореца” - Балчик, са включени 108 филма от 37 държави от цял свят, 96 от заглавията ще бъдат показани за първи път у нас, съобщават организаторите.

Зрителите ще гледат филми от Япония, Южна Корея, Перу, Доминиканската република, Иран, Сирия.
България се представя с 30 продукции, което показва големите възможности, които дава "В Двореца" за представяне на най-новите родни филми.

През осемте фестивални дни, от 29 юни до 6 юли, филмите ще се състезават в международен, национален и телевизионен конкурс. Прожекциите ще бъдат с безплатен вход - както в традиционните фестивални салони в Държавния културен институт "Двореца" и читалището "Паисий Хилендарски" - Балчик, така и в новоизградената зона за външни прожекции.

Седем "Принцеси" - реплика на оригиналната скулптура на принцеса Илеана, дъщеря на румънската кралица Мария, ще бъдат връчени на победителите, избрани от международно жури. Със "Сребърна принцеса" ще бъдат отличени двата най-добри късометражни филма от националния и международния конкурс на форума. Наградният фонд е 10 000 евро в злато.