Златанова ще спасява 600 милиона лева по оперативни програми

Политика

30-05-2013, 10:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Софиянците в правителството - Зинаида Златанова ще е вицепремиер

Новият правосъден министър похвали обвинител №1 Сотир Цацаров

Спасяването на около 600 милиона лева по оперативни програми ще бъде първата задача на Зинаида Златанова - новият правосъден министър и вицепремиер. В нейната "длъжностна характеристика" влезе и усвояването на еврофондовете. Златанова обеща максимално бързо да проведе срещи с министрите с оперативни програми.

В ефира на bTV вицепремиерът обясни, че съществува риск да не вземем 272 милиона евро, което е около 600 милиона лева. "Не само да не вземем тях, но да останат за сметка на държавния бюджет", каза Златанова.

Министърката представи справка на служебния кабинет, която показва, че към момента максималното усвояване по програмите на ЕС е едва 17,7% и има много да се наваксва. "Първата цел ни е максимално да ограничим загубите, втората – да усвоим колкото се може повече средства до края на годината и паралелно да планираме следващия период."

"За да бъде осигурено върховенството на закона, всяка институция трябва да си стои на мястото си", обяви още правосъденият министър. По думите й работата на всеки магистрат и всеки служител давали конкретните резултати, а не различните програми и стратегии. Златанова даде като конкретен пример Сотир Цацаров:

"Може да напишем 100 стратегии и 1000 закона да променим и няма да постигнем този ефект, който постига новият главен прокурор с действията си на практика. Той получава широка обществена подкрепа, защото си върши работата. Няма стратегия и закон, който да свърши работа, която трябва да върши всеки магистрат и служител по отделно".

В тази връзка новият правосъден министър обеща да не предприема нищо, без предварително обсъждане с магистратите и неправителствения сектор.

Зинаида Златанова сподели още, че предложението й за поста е било отправено от министър-председателя Пламен Орешарски, с когото имали дълга служебна история от 1998 година. На въпрос защо го е приела, тя отговори: "Имам моменти, в които просто не се замисляш. Аз съм човек, работил за държавата дълги години и смятам, че всеки има какво да даде и може е длъжен да го направи".