Гонят циганите от Филиповци заради ново гробище

Мисия София

30-05-2013, 13:49

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Нов гробищен парк ще правят в столичния квартал, опасяват се от ромски осквернявания

Общината ще разчиства незаконни постройки на ромските общности във “Филиповци”! Причината – на терен от около 650 декара в столичния квартал ще бъде изграден нов гробищен парк. Това каза пред журналисти главният архитект на София Петър Диков. На днешното заседание Столичният общински съвет (СОС) прие изработването на подробен устройствен план за нов гробищен парк в землището на район „Люлин”.Според общия устройствен план на София се предвижда изграждането на два нови гробищни парка, като единият трябва да е в източната част на София, а другият - в западната част.
„Процедурата в източната част обаче много се забави, заради възражения на жителите на район „Казичене”, отбеляза Диков. По думите му – сега е представен доклад за промяна на общия план, в който се посочва ново, по-малко по размер място. Според сегашния общ план, гробищният парк в източната част на София е с големина около 750 декара, като новото предложено място е размери около 300 декара.
Гробището във „Филиповци” ще компенсира разликата в размерите, така че да се осигурят гробищни места за следващите 40 години”, посочи главният архитект. Задължително е обаче от квартала да бъде изселена огромна част от незаконно пребиваващите там цигани. Има опасност, ако те останат да живеят там, да оскверняват пресните гробове.

 

КАК ФАНДЪКОВА ПОВЕДЕ ВОЙНА С КЛОШАРИТЕ ЗА ТОАЛЕТНИ - ВИЖ ТУК