Адемов ще "прерови джобовете" на финансовото министерство

Политика

30-05-2013, 14:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Финансовият министър предложи повишаване на разходите от 1 октомври в рамките на стабилизиращи социални мерки

Ще направим всичко възможно да преровим изтърсените джобове на Министерство на финансите и да се опитаме да намерим парите за обезщетенията за гледане на дете. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. "Става дума за демографската политика, в България да се отглеждат деца в семействата, да се повиши доверието в осигурителната система. Тази система не може да съществува, без доверие в нея, винаги ще има проблеми в приходната част, заяви той.

Адемов посочи, че ако има последователна политика по отношение на краткосрочни и дългосрочни плащания и достатъчно яснота за размера им, доверието ще бъде възстановено. Той добави, че в приоритетите на програмата "Орешарски" е записано, че трябва да има доверие в институциите.

"Ако приемем варианта - повишаване на разходите от 1 октомври, става дума за 8 350 000 лева повече средства, които трябва да бъдат намерени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Предлагаме - това да се случи в рамките на стабилизиращите социални мерки, които българските граждани да приемат, за да поемат тежестите на зимния период", каза министърът.

Хасан Адемов заяви, че между първо и второ четене ще направи писмено предложение до водещата комисия, с което да даде окончателната позиция на министерството.

"Преди да сме наясно точно със състоянието на бюджетните приходи и разходи, ми е трудно да се ангажирам дали увеличението да е от 1 юли или от 1 октомври", заяви финансовият министър.