Край на натискът от страна на детските градини

Новините

30-05-2013, 14:47

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

6-годишните могат да останат в градините до септември

Започна натискът над родителите от директори и учители, чиито деца посещават детска градина.

 

Въпреки че на видно място във всички заведения са поставени правилата и разпорежданията на кмета на Община Стара Загора за управлението им, госпожите продължават да искат списъци, в които родителите да отбележат в кои от трите месеца (ако може и трите) детето им няма да присъства, тъй като те трябвало да излязат в двумесечен отпуск.

Учителките и директорките на градините си вземат вече сбогом с 6-годишните "абитуриенти", които в края на тази седмица ще получат удостоверенията си за завършен подготвителен етап. Продължава и практиката да се искат от родителите пари за какво ли не, както и сапунчета, тоалетна хартия, мокри кърпички и пр.

 

На всички тези оплаквания от Общината отговориха:

"Няма никаква причина 6-годишните, независимо че са си получили удостоверението за завършена подготвителна степен, да не останат в детската градина до започването на учебната година. Независимо от официалното тържество за приключване на този етап от образователната им подготовка, децата могат да останат без допълнителни уговорки и подаване на заявления, тъй като градините работят целогодишно, без прекъсване. Освен това много добре се знае от всички, че приемът на новоприетите тригодишни деца в първа група започва в началото на месец септември.

За пореден път напомняме - родителите да не се поддават на манипулации, че са необходими пари, за да се закупуват разни видове дълготрайни материални активи за детските заведения Всички те са на делегирани бюджети, достатъчно финансово са осигурени и отчитат преходен остатък в хиляди левове."

Детските градини в Община Стара Загора са с целогодишен и непрекъснат режим на работа и няма ваканция през летния сезон. Посещението на децата в тях може да бъде прекъсвано с предварително уведомяване единствено и само от страна на родителите, съгласно законовите и подзаконовите нормативни документи. Това е записано в писмо на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров до директорите на детските градини.

"Недопустими са действия от страна на директорите и учителите в детските градини за убеждаване на родители за полагане на подписи, като знак на информирано съгласие, че имат възможност да се грижат за децата си през летните месеци", се казва в писмото на кмета.

Ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова апелира за всяко констатирано нарушение от страна на детските заведения родителите да се отнасят до общинската администрация.