БНБ и "Скобелева майка" скараха старейшините

Мисия Пловдив

30-05-2013, 16:11

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Пловдив има бляскаво бъдеще, категоричен е Иван Тотев

С 41 гласа "за" и трима "въздържал се" пловдивските старейшини приеха сградата на БНБ да премине в ръцете на общината. Въпреки единодушието обаче тази точка от дневния ред предизвика бурни дебати.

От трибуната кметът Иван Тотев подчерта, че сграда на ул. „Райко Даскалов” 51 е постоена през 1900 г. и е емблематична за Пловдив. След доста ненужно бавене тя ще стане общинска собственост. Сега може да запчоне обществен дебат за бъдещото й предназначение.

Слави Георгиев от НИЕ обаче заяви, че договорът с Народната банка не е бил представен на общинските съветници. Той изтъкна, че БНБ иска да си запази правото на ползване за още 4 години, междувременно може да се разтрогне договорът или да настъпят други промени, което да ощети общината. Дани Каназирева пък попита дали по имотната сделка се дължи ДДС и кой ще го плаща. След кратка консултация кметът Тотев обяви, че договорът с БНБ ще мине за сведение през комисиите на местния парламент и изтъкна, че сградата е стара, поради което прехвърлянето ще бъде осовободено от ДДС.

Дебати предизвика и пренасочването на средства, заделени за ремонта на пътен възел Скобелева майка. С 32 гласа „за” старейшините преведоха сумата от 1,5 милиона лева за реконструкцията на ул. "Богомил" между пресечките "Родопи" и "Петко Д. Петков" с полагане на асфалт и нова канализация, както и за ремонта на пътя за Марково, който минава покрай Овощарския институт. Несъгласие изрази Славчо Атанасов от НИЕ. По думите му в момента на Собелева майка трафикът е натоварен, има чести задръствания и с настъпването на зимата пложението ще стане още по-тежко. Това е пътят за Исатнбул, оттам минават тежки камиони и автобуси, не може да си позвлолим да оставим този важен изход от града затворен, изтъкна бившият градоначалник.

В отговор кметът Тотев обясни, че не може толкова бързо да се отвори пътният възел. След обследване се оказало, че там се налага изграждане на подпорни стени. За тях ще са нужни още 1 милион лева. Затова сега ще поправим други 2 отсечки, а след промяна на бюджета през август ще дадем парите за подпорни стени, а догодина на пролет за обновлението на пътя. Така възел „Скобелева майка” ще бъде отворен в началото на идната година, посочи Тотев.

Отговорът на всичко е 42. С тази реплика от филма „Пътеводител на галактическия стопаджия" кметът на Пловдив Иван Тотев отговори на множеството въпроси по отношение на отчета на общинския бюджет за първото тримесечие. Градоначалникът изтъкна, че не може да отговаря на всички хруманли на съветнците въпроси и ги посъветва по-подробно да проучат процедурите преди да се изказват.

По-късно кметът заяви, че не очаква реваншизъм от новото правителство. Тотев увери, че бъдещето на Пловдив е „бляскаво”. Този град е по-голям от всеки един политик или министър. Той е надживял много управления, оттук са минали различни култури и никой не може да спре развитието на Пловдив. Подобно твърдение би означавало, че крайно се подценяваме, изтъкна градоначалникът.
Разбира се, комуникацията с държавата е много важна. Не бива обаче да забравяме, че това управление е различно, не е като предходното. Ние сме много диалогични. Това не е управлението на копията и на хуните в Пловдив, това е много интелигентно управление, изтъкна Тотев.