Какъв Левски, 5 млрд евро глоба чака “”Газпром”!?

Парите

30-05-2013, 20:37

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Европейският съюз притисна сериозно очаквания спонсор на “сините”

Шефът на едно от дъщерните дружества на “Газпром” – “Газпромекспорт” Александър Медведев заяви в изказването си пред Международна конференция, посветена на диалога за енергетиката между Русия и Европейския съюз, че разследването на руската газова компания не е нищо друго, освен политически натиск.

Целта, според Медведев, е да бъде постигнато намаляване на цената на природния газ, доставян на повечето страни от Централна и Източна Европа – Полша, Чехия, Словения, Унгария, България и трите прибалтийски републики.
Брюксел води това разследване от 2011 година, когато бяха извършени обиски в офиси на руската компания и нейните европейски партньори. Обвиненията са свързани със създавани затруднения за доставки на енергийната суровина от други източници, формиране на монополни цени и необосновано привързване на цената на природния газ към тази на нефта на световните борси, припомня BLIC.
Това мнение на Медведев обаче не срещна подкрепа от страна на останалите участници в конференцията. Според шефа на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин, не може да става дума за политическа следа в разследването на Европейската комисия по отношение на “Газпром”.
Корчемкин напомня,че подобни разследвания е имало и срещу други компании от Европа - E.ON, GDF Suez, ENI,Distrigas, RWE и срещу някои от тях са предприети наказателни мерки. Така например E.ON и френската GDF Suez бяха глобени с 533 милиона евро всяка заради картелно споразумение по цените на техните доставки в германия и Франция.
Ако разследването срещу “Газпром” докаже обвиненията, компанията ще трябва да плати 10% от годишния си оборот като глоба на Брюксел. За миналата година оборотът на “Газпром” е 50 милиарда евро, т.е. очаквана глоба е от 5 милиарда. При това положение дали на някой в Москва въобще му пука за Левски, където чакат пари от газовия гигант?