Четирима искат да ремонтират жп гарата

Мисия Бургас

31-05-2013, 09:00

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

С 13 милиона стягат жп гарата на Бургас

Индикативната стойност на проекта е близо 10 млн. лв., а срокът за реализация е 20 месеца

Четири сдружения подадоха технически оферти за рехабилитацията на пътническата железопътна гара в Бургас - "Девня строй инженеринг", "Железопътна инфраструктура Бургас", "Гара Пиргос 2013" и "Реминг и Планекс". Както и при жп гарите в София и Пазарджик, тази в Бургас ще бъде обновена с европейско финансиране от ОП "Транспорт" с бенефициент Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Предстои експертната комисия да разгледа и оцени техническите проекти и да реши кои ще бъдат допуснати до отваряне на ценовите оферти, пише capital.bg. От НКЖИ отбелязват, че от трите проекта бургаският е най-специфичен, което е и причината за забавянето. Построената през 1929 г. сграда е паметник на културата, поради което техническото задание за процедурата е трябвало да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Модерна и зелена

Индикативната стойност на проекта е близо 10 млн. лв., а срокът за реализация е 20 месеца. Едно от условията е след обновяването сградата да бъде енергийно ефективна, като 30% от енергията, която консумира зданието, трябва да се осигурява от възобновяеми източници. Заради това върху изцяло обновения й покрив ще бъдат монтирани фотоволтаични панели. След ремонта на гарата ще бъде осигурена достъпна среда за хора с намалена подвижност.
Проектът за реконструкция на жп гара Бургас не предвижда промени по фасадата на сградата и вътрешното пространство. Ще бъдат възстановени гаровият ресторант и търговската зона, предвижда се реконструкция на чакалнята и монтирането на модерни информационни табла, магазини, заведения за хранене, безплатен Wi-Fi, зона за отдих, център за информация и закупуване на билети за всички видове транспорт. Част от дейностите ще засегнат и окологаровото пространство, така че то да се облагороди и съвмести с плановете на общината за този район, заложени в проекта "Зона за обществен достъп" ("Супер Бургас"). Той цели отваряне на града към морето и ще обединение на пространството между жп гарата, автогара "Юг" и част от пристанището.