Щерката на Брендо е жива срещу 530 000 евро

Мисия София

31-05-2013, 02:13

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Изхвърлили малката Лара в сак до столично РПУ

Най-стресиращото за отвлечената дъщеря на Ивелин Банев-Брендо - Лара, било по време на връщането й. Това казва майка й Моника Добринова 38 дни след връщането на детето. Лара Банева бе оставена от похитителите недалеч от 6 РПУ.Похитителите й разказали как точно ще постъпят, как ще я скрият в нещо като сак. Вечерта на 21 април в неделя те са я вързали , сложили са я в нещо като чанта и са й сложили тапи в ушите. В момента, когато са я оставили в градинката до РПУ-то тя не е знаела къде се намира. Посочили са й районното и са й казали: "Виж тази розова сграда, иди там!" Не са й казали, че е полиция. Тя ми разказа, че първоначално не е посмяла да помръдне в тъмното, разказва пред "24 часа" майката, цитирана от Блиц.

Това връзване и предаване й оставя най-траен и силен отпечатък и, естествено, взимането от дома. Лара не е разбрала, че стрелят и раняват шофьора, тъй като по това време си купувала нещо от близкото магазинче. По-късно изчела всичко, което пише за нея в интернет и по вестниците.

Майката се хвали, че двете вече са добре. Били са заедно на морето и забравят за кошмара, макар детето да си спомня всеки ден за времето при похитителите, през което рисувало и гледало телевизия. Прекаралото в 47-дневен плен дете минало матурите - външното оценяване след 4 клас, като се представило прекрасно.

Моника Добринова хвали отдел Контратерор на ГДБОП и шефа му Валентин Цоновски, който още от първите часове след изчезването на детето бил непрекъснато до майката и хората му съветвали семейството как да води преговорите.

Първоначално майката заяви пред БНТ, че не вярва в полицията и публично призова за помощ. Това обаче станало по съвет на спецполицаите.

Приятелите ми се оказаха не толкова, колкото си мислех, че са, разказва майката за момента, когато тръгнала да събира парите за откуп. Беше ми много трудно, а сумата беше наистина много голяма, казва Моника, но заобикаля пряко потвърждение на сочената от 10 млн. евро. Приблизително 530 хил. евро обаче са предадени на похитителите. Майката проверила, че детето й е живо в хода на преговорите за откупа като му задала въпрос, на който само то можело да отговори. Получила клипче и снимка на детето.

Предаването на откупа станало, след като 4 дни похитителите размотавали семейството. Моника предала парите навръх рождения си ден 18 април. Пачките били оставени до до една гора, в храсти до самия път, където не минавали много хора, в покрайнините на София.

Пратили й хабер, че ще пуснат детето до 2-3 дни. Съобщенията бяха много интелигентно написани, казва майката, но не допуска, че жена ги е писала, тъй като, според нея, няма как представителка на нежния пол да участва в толкова жестоко престъпление.