Отбелязваме Световния ден без тютюн

Мисия София

31-05-2013, 07:36

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

А Вие отказахте ли цигарите?

На 31 май в цял свят се отбелязва Световния ден без тютюн. Днес Министерство на здравеопазването организира прояви в цялата страна прояви по повода.

Идеята на инициативата е да се акцентира върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия. Тази година мотото е "Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство".

Според статистики на Световната организация, тютюнопушенето всяка година води до смъртта на около 6 милиона жители на планетата, както и на около 600 хиляди души-непушачи, потърпевши от вредното в въздействие на цигарения дим. Черната статистика за Европейския съюз сочи, че годишно в резултат на тютюнопушенето умират над 500 000 души. Смята се, че 25 на сто от всички смъртни случаи, причинени от рак и 15 на сто от всички смъртни случаи, имат връзка с тютюнопушенето.

Днес Министерство на здравеопазването, съвместно с неправителствени организации, ще проведат следните събития в чест на Световния ден без тютюн:
От 10.00 часа в Столичната библиотека на пл."Славейков" ще се състои Кръгла маса, на която ще се чуят мненията на различни ведомства, фирми неправителствени организации, които имат отношение към рекламирането, промоцията и спонсорството на тютюневите изделия.
От 14.00 до 17.00 часа пред Народния театър "Иван Вазов" ще се извършва измерване на различни показатели за състоянието на белия дроб като витален капацитет, еластичност, количество въглероден оксид в издишан въздух, наличие на карбоксихемоглобин в кръвта и др. Гражданите ще могат да намерят информация и да получат практически съвети за програми и начини за отказ от тютюнопушене, които се практикуват от специалисти у нас.
По повод Световния ден без тютюн е организиран концерт „Експлозия за десет ръце и четири пиана”. Той е от 19.00 часа в зала "България". Входът е свободен.