Синята къща украсена с мозаечни платна

Мисия Пловдив

31-05-2013, 07:38

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Съвременни художници от цялата страна с обща изложба

Съвременни художници от цялата страна излагат мозаечни платна в двора на Синята къща в Старинния Пловдив, където е офисът на Общинска фондация „Пловдив 2019“. Откриването на изложбата в подкрепа на пловдивската кандидатура за Европейска столица на културата е от 18.30 часа.

Подобно събитие е ново за Пловдив, но фактът, че се случва точно тук, има своите исторически корени още в древността, коментира Вихра Григорова от Градската художествена галерия.

„Днес обаче мозайката в повечето случаи се появява във вид на камерни пана и повече като кавалетно, отколкото като монументално изкуство. Авторите са все по-склонни да залагат на иновацията, включвайки цели кристални друзи, керамични елементи, метал, създават и триизмерни обекти“, добави тя. По думите й е променена и концепцията като цяло, мозайката все по-рядко увековечава и все по-често украсява, без да робува задължително на установени модули и правила.

Творбите на художниците вече са подредени в двора на Синята къща в Стария град. Сред авторите са Крум Шаранков, Антоанета Стоименова /Кипър/, Емил Делийски, Николина Георгиева, Владимир и Дамян Дамянови, Стойка Матева, Васка Атанасова.