Отбелязваме Световния ден без тютюн

А Вие отказахте ли цигарите?

На 31 май в цял свят се отбелязва Световния ден без тютюн. Днес Министерство на здравеопазването организира прояви в цялата страна прояви по повода.

Идеята на инициативата е да се акцентира върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия. Тази година мотото е "Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство".

Според статистики на Световната организация, тютюнопушенето всяка година води до смъртта на около 6 милиона жители на планетата, както и на около 600 хиляди души-непушачи, потърпевши от вредното в въздействие на цигарения дим. Черната статистика за Европейския съюз сочи, че годишно в резултат на тютюнопушенето умират над 500 000 души. Смята се, че 25 на сто от всички смъртни случаи, причинени от рак и 15 на сто от всички смъртни случаи, имат връзка с тютюнопушенето.

От 1 юни 2012г. в България е забранено тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и в закрити работни помещения. Нарушителите на този закон се наказват с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение - от 100 до 300 лева.