Продават сградата на АГ-то

Новините

31-05-2013, 08:57

Снимка:

radio-sz.net

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Общото събрание на болницата е пренасрочено за 17 юни

Приключиха структурните реформи около обединението на двете болници в Стара Загора. В момента в болница "Проф. Ст. Киркович“ функционират 32 клиники и отделения, четири са с дублиращи функции, 43 са медицинските специалности, по които се осигурява дейност, без кардиохирургия, която се очаква да бъде възстановена, съобщи директора на болницата д-р Петър Атанасов. Няма отлив на лекари, но остава нуждата от квалифицирани медицински сестри.

Поради липса на кворум предвиденото за вчера Общо събрание на акционерите на болница "Ст. Киркович“ не се е състояло. Следващата възможна дата за него е 17 юни.

"Стремим се да запазим финансовото състояние на здравното заведение стабилно, като месечната ни заработка е около 2,5 млн лева. Натрупаните към момента задължения не надвишават 20 млн. лева. Те нарастват заради недофинансирането на клиничните пътеки, е заяви д-р Петър Атанасов. – Много е трудно при сегашните разчети и при това финансиране на пътеките да имаме качествен европейски здравен продукт. Надявам се съвременните методи – електронно досие и здравна пациентска карта, по-скоро да бъдат приложени, за да можем да проследяваме реалната медицинска дейност на болниците и това, което се инвестира в пациентите.“

Все още има много други места "играе химикалът“, надписването продължава и се усвояват публични средства от здравно-осигурителната каса, без да има реална дейност, но в болница "Ст. Киркович“ няма нито един надписан пациент, е уверил д-р Атанасов.

Намиращият се в центъра на Стара Загора Акушеро-гинекологичен комплекс към болницата, която на 3 юни навършва 130 години от създаването си, ще бъде преместен на мястото на бившата Университетска поликлиника, Ушна и Очна клиника, а освободената сграда ще бъде продадена. Единият етаж на новото място е готов за пребазирането. На него има изградени четири нови, съвременни операционни. Преди окончателното преместване на Родилното, което се очаква да стане до края на есента, обаче трябва да бъдат изпълнени всички медицински стандарти по акушерство и гинекология. За целта МЗ е отпуснало 200 хиляди лева, които обаче няма да са достатъчни и се търси дофинансиране.