Нови археологически открития на античната "Августа Траяна".

Мисия

31-05-2013, 09:31

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Тоалетна на повече от 1900 години

Вчера екип от археолози с научен ръководител Димитър Янков направи поредното откритие при спасителните работи на античния комплекс "Августа Траяна".

В първата напречна улица, която пресича Декуманус максимус (главната римска улица) по посока север-юг, в близост до първото кардо от изток, което затваря архитектурния комплекс, са открити разположени в редичка шест обществени тоалетни.

Те се отнасят към края на втори и началото на трети век, т.е. времето, когато е построено монументалното съоръжение - аудиториумът, както и термите и постаментът на император Каракала.

Явно при събирането на големи множества на аудиториума имало е нужда и от тоалетни. Те са с каменни блокове, добре издълбани, с отвори 18-20 см в камъка. Включени са в канализационната мрежа на античната "Августа Траяна".

При всички случаи са били снабдени с достатъчно количество вода.

Освен тези, има и друг тип обществени тоалетни, изградени по централната улица. Стените и подът им са били изпълнени от тухли и са се вливали директно в канализацията за отходна вода.

Това ново откритие показва бита и ежедневието на хората от преди близо 1900 години, коментира Димитър Янков. Нашите предци също са задоволявали биологичните си нужди по най-културен начин.

Тоалетните са открити на такова място, че със съвсем малък козметичен ремонт, могат да бъдат атракция за туристите и посетителите на Античния форум.