ВМЗ-Сопот готви нови протести

Животът

31-05-2013, 09:37

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Работниците отново са изправени на ръба на оцеляването

Работниците от ВМЗ-Сопот отново са без заплати и се готвят да протестират. Дружеството им дължи част от възнагражденията за февруари, заплати за април и аванс за май. Представители на синдикатите са разговаряли с ръководството на завода, но не са получили отговор кога ще бъдат преведени парите. Синдикалистите вече са изпратили писмо с искане за спешна среща с премиера и министъра на икономиката. В него те настояват за незабавна реакция за излизане на ВМЗ-Сопот от кризисната ситуация.

Синдикатите са обезпокоени, че много от цеховете са в принудителен престой и няма пари. Поръчки има, но не се работи, защото не могат да бъдат изцяло обезпечени, коментира изпълнителният секретар на КНСБ при ВМЗ-Сопот Мария Лалова.

Кадрите са ни запазени, ние можем да работим. Искаме договори, искаме хората да заработят и да си изкарват парите, не искаме подаяния, добави председателят на КТ Подкрепа при ВМЗ-Сопот Димитър Атанасов пред БНТ.

Изплатените след зимните протести заплати отдавна са се стопили и сега работниците отново са изправени на ръба на оцеляването. Отивам да се моля на аптеката, че ми са 50 лв. лекарствата. Цял месец съм без лекарства и просто как ще оцелявам, не знам, оплаква се един от работниците. Ще чакаме на новото правителство да помага, друго не виждам, допълва друг.

Въпреки че бяха освободени близо 900 души, ситуацията във ВМЗ не се е променила. На практика от всички мерки в оздравителната програма е изпълнена само тази за съкращенията, коментират работниците в оръжейницата.