България в схема за контрабанда на цигари

Животът

31-05-2013, 10:23

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ментета от родните пристанища, продавани в Испания, Франция и Белгия

Престъпна организация за незаконен внос на цигари в Европа, разтоварвала пратките си в България, беше разбита при координирана полицейска операция. Това съобщи испанското министерство на вътрешните работи, цитирано от РИА Новости.

Арестувани са 13 членове на бандата, разпространявала контрабандни стоки на територията на Испания, Португалия, Франция и Белгия. Десетима от арестуваните са испански граждани, а останалите са англичанин, ирландец и белгиец. При операцията срещу престъпната група с централа в испанския курортен град Марбеля са били конфискувани 2,7 милиона пакета цигари.

Разгърнатата контрабандна мрежа, оперираща в Близкия изток, Африка и Европа, е имала възможност да вкарва всеки месец на европейския пазар по 10 контейнера с контрабандни цигари. Печалбата от всеки един от тях е възлизала на 1,1 млн. евро, твърди испанското вътрешно министерство.

Цигарите идвали от Азия. Пратките, транспортирани с наземен транспорт, са били разтоварвани в България. Логистичните дейности са били разпределени между голям брой специално създадени подставени фирми. Повечето от доставките преминавали през пристанищата на Алхесирас, Валенсия, Антверпен и Лисабон. За да не привличат вниманието на големите производители на тютюневи изделия, контрабандистите са доставяли слабоизвестни марки цигари. Мрежата е била ръководена от двама души – ирландец и англичанин, които я управлявали от Марбеля, предава бТВ.