Пристанище Варна с нов шеф

Мисия Варна

31-05-2013, 11:18

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Досегашният заместник на кап. Папазов - Божидар Чапаров поема порта

Пристанище Варна вече е с нов изпълнителен директор. Това е Божидар Чапаров, който беше заместник на досегашния шеф на порта кап. Данаил Папазов. Последният преди ден пое транспортното министерство. Доц. д-р Божидар Чипаров е преподавател в Икономически университет - Варна, води "Инвестиции и инвестиционен процес", "Основи на строителния бизнес" и "Икономика на недвижимата собственост". Преди години е бил началник на отдел "Контрол по търговската дейност и туризма" в дирекция "Обществен ред" в община Варна. 

Пълен анализ на портовете във Варна и Бургас предстои да се изготви, съобщи министър Папазов на конференция на Генералната асамблея на Европейската организация на морските пристанища, която се провежда във Варна. До края на годината ще бъде изготвена и програма за развитието на двете пристанища. Министър Папазов за първи път обяви, че Порт Бургас също трябва да бъде изнесен от центъра на града - идея, за която във Варна се говори от години. 

Транспортният министър изрази готовност да започне поетапното преместване мощностите от Варна - Изток и освобождаването на кейовите места там, които да се превърнат в атракционна зона. 

"Никога не съм твърдял, че Морска администрация трябва да се премества във Варна или Бургас. Аз съм за това администрациите по места да могат да вземат самостоятелни решения", коментира министърът идеята за преместването на Морска администрация. По думите му администрациите трябва да имат автономност, а не някой в София да им казва какво да правят по проблеми до които те са по-близко. 

Според Папазов в София трябва да останат само специалисти, които да се занимават с международни въпроси и такива, които да работят по големи проекти. Двете рейдови кули във Варна и Бургас ще бъдат ремонтирани с пари от еврофондове стана ясно още на конференцията на морските пристанища.