Куртизанка и голямата любов на Дюма – син ще разтопи пловдивчани

Пловдив Лайф

31-05-2013, 13:07

Снимка:

novinar.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Гледаме емоционалния балет „Дамата с камелиите” на Античния

Пловдивските любители на балетното изкуство ще имат шанса да се потопят в емоционалния спектакъл „Дамата с камелиите” на Античния театър на 13 юни от 20 часа. 30 артист- балетисти от Софийската опера и балет ще ни пренесат в Париж през 19 век.

В образа на популярната куртизанка Маргарита и впоследствие голяма любов на Александър Дюма –син, описана в едноименната му творба, влизат Сара-Нора Кръстева, Диляна Никифорова и Марта Петкова. Спектакълът е именно по сюжета на романа на Дюма –син, а музиката е на Джузепе Верди, чиято 200- годишнина театрите у нас и в чужбина честват този сезон. 90 % от артистите в „Дамата с камелиите” са завършили балетна педагогика именно в Пловдив, така че тук се чувстват като у дома си, споделиха те.

„Не можем да пренесем декорите от Софийската опера, но атмосферата на Античния театър е достатъчно завладяваща. На финала има един момент, в който обикновено публиката е толкова притихнала, че ние артистите се чудим какво става”, разказа прима балерина на трупата и заместник директор на институцията Сара-Нора Кръстева. После се оказва, че зрителите плачат.

 По думите й уморени от ежедневието и битовизмите българите са възродили интереса си към балетното изкуство. „Ако преди 4 години ме бяхте попитали къде хората реагират по-емоционално у нас или в чужбина, щях да се разколебая, но днес съм категорична - родната публика пълни салоните”, добави примабалерината.

Единственият шанс да се насладите на спектакъла е този на 13 юни, защото балетът  на 30 юни заминава за Великобритания, където ще остане за повече от месец.