Работодатели режат кандидати заради Фейсбук

Животът

31-05-2013, 14:24

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Съдържанието на профилите лишило 10 % от младежите от работа мечта

Давате ли си сметка, че работодателите ви не пропускат възможността да разгледат профила ви във Фейсбук? Всеки ден някой получава отказ да започне работа в дадена компания заради свои публикации и/или качени снимки в социалната мрежа фейсбук и нейните конкуренти, сочи проучване на анализаторската компания On Device Research, цитирано от trud.bg.

Резултатите от изследването показват, че потърпевши от фейсбук активността си са хората на възраст между 16 и 34 години. Тази практика става все по-популярна в редица държави, твърдят анализаторите.

Най-много са отказите в Китай, където 16% от анкетираните заявяват, че им е отказвано работно място заради онлайн профилите им. Най-малко са отказите в Бразилия - 4%.

Около 10% от младежите са обявили, че знаят, че работното място им е било отказано именно заради съдържанието на профилите им във фейсбук, туитър, инстаграм и други социални мрежи и услуги. Притеснителен факт обаче е, че 66% от анкетираните или 17 576 младежи заявяват, че не се интересуват от това, че онлайн репутацията им влияе отрицателно на възможностите за кариерно развитие.

Сара Куин, макертинг мениджър на On Device Research, призовава към по-добро образование за това как социалните мрежи влияят на работодателите и бизнеса като цяло. То трябва да е насочено главно към младите, за да им помогне да избегнат опасността сами да си създадат трудности за изграждането на желаната кариера.

В някои американски щати вече са приети закони, забраняващи на работодателите да преглеждат личните профили на служителите си и да ги уволняват заради публикации в тях, припомня онлайн изданието CNET.

В началото на годината шест щата въведоха и забрана за работодателите да изискват паролите за достъп до личните акаунти на служителите им. Въпреки това, все още няма регулация относно преглеждането на публично достъпната информация в профилите на кандидатите за работа.