Да почистим Стария чинар

Мисия

31-05-2013, 15:34

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Старият чинар и околността да станат предпочитано място за посещение, спорт и отдих

На първи юни – Ден на детето, Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора дават старт на проекта ни за "Укрепване и социализиране на Старозагорския стар чинар” в парк "Бедечка”. Водени от мотото, че "възрастта не е порок, а предимство”, точно на първи юни ще се почистят отново пространството около 700-годишното дърво. В приятелска обстановка, сред природата – с чаша бира в ръка ще стартираме първия етап от нашата дейност по Чинара на стойност 10 000 лв. /наши клубни средства и такива, спечелени по грантова схема/.
Какво е направено до сега:
 - По инициатива на ГК ЛИПА, подкрепена от много граждани на Стара Загора, на 31 октомври 2012 г. се проведе масово почистване на района около Стария чинар. Това „преоткри“ за старозагорци Стария чинар.
 - По време на тази кампания публично беше обявен конкурс за Разработване на технически проект за укрепване и възстановяване на Стария чинар и благоустрояване на околното пространство.
 - Изпратено е писмо до кмета на Стара Загора за издаване на необходимите изходни документи и разрешения за изпълнение на проекта. Поради градоустройствени проблеми, издаването на тези документи беше забавено, но се очаква в най-скоро време да се получат.
 - Туристическият център към общината издаде информационен флаер за Чинара и монтира указателни табели към природната забележителност.
Обхват на проекта:
   -  Консервация, саниране и укрепване на ствола и короната на дървото и изграждане на защитно ограждение

  - Естетично и функционално оформление на околното пространство, с изграждане на кът за отдих с беседка, барбекю и възможност за спорт
  - Осветление, видеонаблюдение и охрана
  - Изработване на интернет страница на проекта и промоционални материали
  - Включване на Стария Чинар в европейската кампания «Дърво на годината»
Нашата визия е:
  - Старият чинар и околността да станат предпочитано място за посещение, спорт и отдих на старозагорци където семействата ще могат заедно да прекарват време сред природата и да се зареждат с енергия от 700 годишното дърво
 
  - Старият чинар да се превърне в туристическа атракция и за гостите на Стара Загора и един от символите на нашия град
Данни за Чинара:
  Местоположение: парк Бедечка - Стара Загора
  Възраст: около 700 г.
  Обявен със Заповед 995/20.04.1960 г. на ГУГ за природна забележителност
  Дендрологичен вид: източен чинар /platanus orientalis/
  Диаметър в основата: 3.6 м
  Обиколка на стеблото 11.2 м
  Височина на короната 17.5 м
Дървото е в относително добра жизненост
  През 80-те години са предприети мерки за оздравявае чрез армиране и запълване с циментов разтвор отворите на голямата вътрешна кухина (коруба) и два от проблемните клонове са укрепени с твърди метални подпори. Към момента тези защитни дейности са компрометирани.
  Дървото се нуждае от спешни саниращи и укрепителни дейности, в противен случай има сериозен риск от безвъзвратно му унищожаване.