Сбъсъците в Истанбул не спират

Свят

31-05-2013, 17:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Протестите са заради плановете за застрояване на парк Таксим

Плановете за застрояване на паркова градина в парк Тасим, отново станаха повод за сблъсъци между полиция и демонстрантити. При стълковенията между служителите на реда и укрепилите се в парка граждани, пострадаха десет души, съобщи АФП.
 

От няколко дни протестиращите са заели позиции в парка в центъра на Истанбул, за да се противопоставят на проект за урбанизация и изкореняване на дърветата. Той предвижда на тяхно място да бъдат реконструирани казарми от времето на Османската империя, както да се съзададе културен и търговски център.
Вчера полицията се опита да разпръсне демонстраните, използвайки сълзотворен газ и специални автомобили за намеса при безредици. Един от протесиращите беше сериозно ранен и се наложи да претърпи операция. Работата на багерите беше възстановена за малко. Но след като депутат от опозиционната "Партия за мир и демокрация" застана пред машините, тя отново спря.

Местните власти твърдят, че действията на турските граждани са неоснователни. Те успокояват,че изкоренените дървета ще бъдат засадени отново на друго място. Проектът пък бил част от плановете за превръщането на площад Таксим в пешеходна зона.