Kиселото мляко бори депресията

Животът

31-05-2013, 17:07

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Съставките му намаляват чувство за тревожност и стрес

Пробиотиците, съдържащи се в киселото мляко, помагат срещу депресия. Това установи екипът на д-р Кирстен Тилиш от медицинския университет в Лос Анджелис. Те доказаха, че консумацията на кисело мляко 2 пъти дневно за един месец снижава активността в участъците на мозъка, отговарящи за емоциите и болката.

Според специалистите чревните бактерии изпращат нервни импулси, които се променят в зависимост от хранителния ни режим. Пробиотиците, съдържащи се в киселото мляко, се отразяват положително върху настроението, тъй като пряко влияят върху дейността на мозъка.

Екипът на Тилиш провел експерименти с 36 жени със здравословно тегло на възраст между 18 и 53 години. Те били разпределени в три групи. Едните консумирали кисело мляко с живи бактериални култури Bifidobacterium animalis и Lactobacillus bulgaricus два пъти дневно в продължение на месец. Участничките във втората група се хранели с млечни продукти без живи бактерии, а на трета били давани единствено изделия без никакво съдържание на мляко.

Преди и след едномесечния експеримент били направени магнитнорезонансни снимки на мозъците на доброволките. По време на скенера им били показвани снимки на сърдити или изплашени лица.

По време на емоционалните тестове жените, които консумирали пробиотично кисело мляко, показвали понижена дейност в участъците на мозъка, които причиняват депресии, чувство за тревожност и стрес, предава бТВ.