България първенец по трафик на хора

Животът

31-05-2013, 17:31

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нашенци са най-честите жертви и трафиканти в ЕС

61 процента от жертвите на трафик на хора в Европа, идват от България и Румъния. Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом. Тя каза още, че 62 на сто от жертвите на трафика са заставяни да извършват сексуални услуги, а 25% са подлагани на принудителен труд.

За периода 2008-2010 г. най-често заподозрените за трафик на хора граждани на ЕС са от България, Румъния, Германия и Франция. Това сочат данни на Евростат, представени от ЕК. Отчита се, че 45% от трафикантите са европейци, а останалите произхождат от държави извън ЕС (основно от Азия и Африка).

Броят на възможните жертви на трафик от нашата страна постоянно нараства, като през 2008 г. се отчитат 250 такива случая, през 2009 г. - 346, а през 2010 г. - 432, като около 10 на сто от тях са малолетни. Основно жертвите са жени, заставени да се трудят принудително, или да продават децата си.

Малстрьом призова 18 страни от ЕС да създадат европейско законодателство срещу трафика на хора и ги заплаши със санкции, ако не направят това. Само 9 държави от съюза са приложили напълно директивата за борба с трафика, а четири, сред които е и България, са на път да го направят. Европейските норми трябва да бъдат въведени бързо, призова Сесилия Малстрьом, цитирана от бТВ.
 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен