Кулинарна битка на народите във феста "Шарено котле" днес

Бургас Лайф

01-06-2013, 06:00

Снимка:

facebook.com/Народно читалище "Просвета 1914"- Малко Търново

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивал "Шарено котле" през юни в Меден рудник

Посетители ще се снимат с български, арменски, руски, турски и ромски носии за спомен

Днес от 10,30 часа в к-с "Меден рудник" започва второто издание на фестивала "Шарено котле - култура и традиции на местните общности".  Идеята на празника е представители на по-големите етнически общности, населяващи града ни, да се представят с традиционния си фолклор, характерни ястия, предмети от бита, както и занаяти.

Посетителите ще видят пъстра концертна програма на открита сцена с фолклора на българската, представена от странджански и тракийски групи, руската, турската, арменската, гръцката, ромската общност.

Сред акцевнтите е и богато разнообразие от типични за различните кухни сладки и солени вкусотии ще се предлагат на специално подредени за целта  щандове - от руските пирожки, през арменските сладки, еврейския хляб, уникалната турска баклава и шербет, до полските колачки, гръцко софрито и нашенската баница и погача.

Освен това представителите на общностите ще се включат в кулинарна битка, а журито ще определи кой ще е "Майстор сладко" и "Майстор солено" за тазгодишното издание на фестивала.

"Арт работилници за традиционни занаяти - грънчарство, кошничарство, обработка на вълна, сувенири от естествени материали, изработка на табелки с надпис "моето име на арменски" и друго ще приемат всеки желаещ да опита със своите ръце да създаде и отнесе сувенир за спомен от фестивала. За повече добро настроение и приятни спомени ще могат да се правят снимки с български, арменски, руски, турски и ромски носии", обясниха организаторите.

Фестивалът се  организира от читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1985" с подкрепата на община Бургас. Той ще се проведе от 10,30 до 20 часа в к-с "Меден рудник" на втората спирка на автобус 211.