Пет плажа в Созопол с най- чиста вода

Туризъм

01-06-2013, 06:00

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

С пищна заря откриват сезона утре вечер

Пет от ивиците в Созопол са сред плажовете с най-чиста вода показва доклад Европейската агенция за околна среда (ЕЕА) за  лятото на 2012 г. Това са къмпинг "Градина", Созопол-централен, Созопол-плаж "Харманите", къмпинг "Смокини" и вилно селище "Дюни-юг". 

Комисията е наблюдавала и изследвала общо 93 плажа у нас и е установила, че водите за къпане на 58, или  63,4 на сто от тях, са в отлично състояние. 

Край 34 от ивиците у нас водите са в добро състояние. Плажът на Златни пясъци-ПСОВ обаче е в лошо състояние е установила комисията. Той се намира на 10 метра от пречиствателната станция за отпадни води, където  се пречистват фекалиите на курорта.

При наблюдението на качеството на водите за къпане се извършва лабораторен анализ на нивата на определени видове бактерии, включително чревни ентерококи и Escherichia coli. Те могат да бъдат показател за наличието на замърсяване, главно от отпадни води от канализацията или животновъдството. Обектите са класифицирани като съответстващи на задължителните стойности, съответстващи на по-стриктните ориентировъчни стойности или като несъответстващи на тях.

Първи в класацията е Кипър с показател 100%. Водите на абсолютно всички плажове на Острова на Афродита са в отлично състояние. Отличници са и голяма част от плажовете в Малта, Гърция, Люксембург, Германия, Финландия, Испания и Италия.

Любопитното е, че най-мръсните места за къпане се намират в такива развити страни като Белгия, Холандия и Великобритания. Миналата година в тези три страни дори били закрити някои плажове.

Пищна заря на сезон 2013

В неделя от 20 часа официално ще бъде даден старта на туристическия сезон в Созопол. Тържественото откриване ще се състои на Амфитеатъра, където ще се състои и празничен концерт, на който ще бъде представен за първи път спектакъла "Идвам от древността ,отивам в бъдещето". Празничната програма ще продължи с концерт на Жан Шейтанов и ще завърши с пищна заря.