Татарската общност "Тепреш" се събра в Добрич /СНИМКИ/

Мисия Добрич

01-06-2013, 14:37

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Фолклорни състави, певци и поети се изявиха в Летния театър

Националният събор на татарите в България "Тепреш" събра в Добрич певци, поети, фолклорни състави, които представиха традициите на етноса. Проявата бе организирана от културно-просветното сдружение на кримските татари в България "Асабай" и културно-просветния център "Наврез" в Добрич.

Почетни гости бяха консулът на Генералното консулство на Руската федерация във Варна Максим Альошин и кмета на Добрич Детелина Николова.

Съборът е празник не само на татарите, а и на етнокултурното богатство на България, заяви при откриването на проявата народният представител и заместник-председател на ДПС Рушен Риза, под чийто патронаж е форумът.

Татарите са една от най-колоритните етнорелигиозни общности в България, каза в приветствието си към участниците в събора евродепутатът Европейския парламент Метин Казак.

В Летния театър на Добрич пяха  и танцуваха състави от Русенска, Варненска, Шуменска, Силистренска област, както и изпълнители от Констанца и Меджидия, Румъния, и Турция.

Гостите на събора опитаха от традиционната татарска питка с плънка от месо - чуберек, приготвена от майстора-готвач Февзи Исмаилов.

Националният събор на татарите се провежда ежегодно от 1990г. Добрич е домакин на форума за трети път.

Има идея от следващата 2014 годна Добрич да е постоянен домакин на Националния събор на татарите.