18-годишна стана Царица на розата

Животът

01-06-2013, 14:39

Снимка:

marica.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Карлово чества феста на маслодайното цвете за 110-ти път

Хиляди жители и гости на Карлово от страната и чужбина, аплодираха днес Царицата на розите в Карлово. Това е 18-годишната Златка Чомакова. Тя е повелителката на красотатат и младостта и получи като символ 24-каратовата златна роза от кмета д-р Емил Кабаиванов, пише в. „Марица“.

Статуетката е преходна и е един от атритубите на главното действащо лице на празника.

Фестът, посветен на маслодайната роза, се чества в Карлово за 110-ти път. Той започна рано сутринта в розовите градини край града, където туристите и гостите наблюдаваха ритуала розобер, пресъздаден от местни фолклорни състави.

Малко по-късно шествие въведе Царицата на розите на площада.

Отглеждането на маслодайната роза и добиването на розово масло започва в Карловския край преди близо четири века, днес то се е превърнало в поминък на не малка част от жителите на Розовата долина. Със своя аромат и изключително качество розовото масло дава световна слава на нашия прекрасен край , заяви в приветствието си кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Поздравителен адрес до жителите на Карловската община чрез кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов изпрати президентът на България Росен Плевнелиев.

Дипломати от Русия, Япония, Полша, Словакия, туристи от Япония, Белгия, Холандия са специалните гости на празника. Сред тях е и Анатолий Столетов, потомък на руския генерал Столетов, един от участниците в освободителната руско-турска война.