Каква ще е съдбата на паметника "1300 години България"?

Мисия София

02-06-2013, 12:45

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Конкурс ще реши

Столичната община ще обяви архитектурен конкурс за визията на мястото, на което се издига паметникът "1300 г. България".

Той трябва да стартира до месец. С него най-накрая ще се реши съдбата на монумента.

"Участниците ще могат да предложат и проекти със запазването на паметника. Софиянци обаче дадоха категоричното си мнение в допитването, което направихме, че не искат паметника", обясни главният архитект на София Петър Диков.

Причината за обявяването на конкурса са разнопосочните идеи какво да има на мястото на монумента, ако се премахне. Предложенията варират от детска площадка, лятна сцена, стена за катерене до възстановяването на мемориала на Първи и Шести софийски пехотен полк. Проектантските екипи ще имат поне 3 месеца срок да подадат предложенията си. Оценката на постъпилите проекти ще се прави през септември. Спечелилият проект се очаква да стане ясен през ноември.

Авторът на паметника проф. Валентин Старчев предложи преди време проект за реновиране на монумента. Идеята обаче не беше възприета от софиянци при допитването по интернет, организирано от общината. Ако реши, проф. Старчев ще може да участва с проекта си в конкурса.

Наесен ще стартира мащабен ремонт на пространството около НДК. Преди месец общината спечели проект за реновиране на района по програма "Регионално развитие" за 5 млн. лв. европейски средства. Освен плочки, пейки, осветление, тротоари той включва ремонт на фонтана и парка зад НДК. Съдбата на паметника трябва да бъде решена паралелно с ремонта.