София почете Ботев с цветя и музика

Най-голямата ценност за един народ са свободата и независимостта, каза Тодор Чобанов

Паметникът на великия български поет и революционер Христо Ботев в Борисовата градина осъмна отрупан с венци и цветя по случай 137 години от гибелта му.

На честването са знамената от знаменната чета на дружеството "Гургулят", Самарското знаме, знамето на Априлското въстание, на Шести пехотен полк, знамето на Съединението и други. Борисовата градина в този час се оглася от патриотични песни на смесения хор под диригентството на Валентин Бобев.

На тържеството до гвардейския духов оркестър бяха строени учениците от 21 СОУ "Христо Ботев" от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев", членове на знаменната чета на подофицерско дружество "Гургулят - потомци", членове на Българската федерация на туристите-ветерани, много граждани.

В 12 ч. сирените в цялата страна  оповестиха отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Всеки българин трябваше да спре и в рамките на 2 минути да почете паметта на четниците.

"Най-голямата ценност за един народ са свободата и независимостта", заяви зам.-кметът на Столичната община Тодор Чобанов. Той подчерта, че паметта за героите, които са извоювали свободата на родината ни трябва винаги да бъде жива, за да се учат поколенията българи и да се равняват по техния пример. А Ботев безспорно е един от най-великите от тях.