Салпаров: Трудно ще задържим нивото от oлимпиадата

Спорт

02-06-2013, 17:32

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Ще играя до 40 години, само да съм здрав, обеща либерото

Либерото на националния ни отбор по волейбол Теодор Салпаров призова за подкрепата на феновете по време на мачовете от Световната лига, съобщи Sportline.bg. В интервю за предаването "Зона спорт" по bTV Action той сподели, че на отбора ще му е много трудно да задържи нивото, което показа на последната олимпиада в Лондон.

"Говорих си с Пламен Константинов и с Владо Николов, че изведнъж станах най-възрастният в отбора. Излетяха годините. Бях блед юноша, когато влязах в националния отбор с играчи като Ники Иванов, Пламен Константинов, Владо Николов, Евгени Иванов. Преди това също така съм тренирал с Ники Желязков, Ивайло Гаврилов. Все имена и величия. Като че ли това беше вчера и днес вече съм най-възрастният в отбора. Доста опит натрупах. След два месеца ще направя 31 години.

Хубавото е, че успях да играя в силни отбори. С националния отбор се задържахме в топ 10 през последните 7-8 години. Пожелавам на всички мои колеги да съумеят да играят на това ниво, защото тръпката е уникална, пред родна публика да играеш с такива световни величия - Бразилия, САЩ...Това са уникални изживявания като мачове, като атмосфера, като адреналин. Аз вярвам, че в България има много таланти и ще продължат да се раждат, въпреки кризата и лошото качество на клубните ни отбори.

Много се дърпах да играя на поста либеро. Волейболът много се промени, стана много силов, много ръстов и аз нямаше да съм тук, ако бях останал посрещач. Радвам се, че Стефан Христов ме упъти на този пост. В детските ми години ме биеше много, за да посрещам и трябва да съм му много благодарен, защото виждате, че с едно посрещане може да играеш на високо ниво много години. В нашия национален отбор след Найден Найденов, след Пламен Константинов, няма такива посрещачи. Имаме много силни хора на блок, на атака, но не и на посрещане.

Играх два финала на Шампионска лига, спечелих Суперкупи и купи на Русия, загубих два финала в едно от най-силните първенства. Сега изпитвам три пъти по-голямо удоволствие от играта и искам да играя докато ми позволява здравето. Ще играя и до 40, стига да съм здрав.

От личен опит знам, че е много трудно да задържим нивото, което демонстрирахме на Олимпиадата. С момчетата много пъти си говорих и им казах, че много по-лесно е да вдигнеш летвата, отколкото да я задържиш. След всичките неща, които се случиха миналото лято, ние отидохме като обречени на тази Олимпиада и видяхте, че направихме фурор. Сега всички хора, които обичат волейбола, ще очакват да не падаме под четвърто място, но ще е адски трудно. Знам, че когато ти тежи отговорността, качеството ти пада драстично надолу.

В нашия отбор има голям потенциал и тези момчета могат. Въпросът е след първата загуба, да не им се струпва всичко върху тях. Трябва да се подкрепя този отбор и да се помага, защото виждате, че в колективния спорт не сме много-много силни. Рядко имаме отбори в топ 10 на света. Трябва да оценяваме какво имаме", каза Салпаров.