Потоп в Европа

Новините

02-06-2013, 18:44

Снимка:

ЕПА/БГНЕС

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Водите на Рейн и Дунав се покачват

Наводненията, които са обхванали голяма част от Европа, поставят пред бедствено положение стотици жители на стария континент. До момента жертвите на наводненията в Германия са две. Заради поройните дъждове водите на Рейн и Дунав постоянно се покачват. Властите подсилват защитните диги, съобщи „Стандарт”.

Метеоролозите прогнозират още обилни валежи през идните дни. Очаква се утре нивото на Дунав в провинция Бавария да се повиши двойно над нормалното равнище, съобщава БНТ.

Допълнителни диги укрепват в Австрия, Чехия и Швейцария. В 19 населени места в Чехия вече е обявена трета (най-висока) степен на опасност от наводнение заради повишеното ниво на реките в резултат на поройните дъждове. По данни на Чешкия хидрометеорологически институт през последните няколко часа в района на градовете Ческе Будейовице и Седлчани са паднали валежи от 40 до 50 мм, което може да доведе до катастрофални последици.

В България почти всички водоеми в южната част на страната са достигнали втора степен на опасност от прииждане. Значително се е повишило нивото на реките Бланице, Полечнице, Отава и Малша.