Частници пишат закон за 600 000 лева

Най-доброто от печата

03-06-2013, 06:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Консултантски фирми пишат Закон за държавните такси

Първият закон, написан от частна фирма, скоро ще е факт. Авторите на проекта на закон за държавните такси ще получат близо 600 000 лв. без ДДС. Това става ясно от първата обществена поръчка, обявена от администрацията на Министерския съвет, откакто Пламен Орешарски е премиер.

Парите идват от оперативна програма “Административен капацитет”. Те ще бъдат дадени за консултантски услуги в изпълнение на проект “Политика за таксите в съответствие с обществените отношения - условие за добро управление”.

В заданието на поръчката е заложено да се направи методика за определяне размера на таксите на разходен принцип и разработване на единна тарифа за таксите за типови административни услуги. Тази разработка трябва да послужи за създаването на нова политика за държавните такси, “съобразена със спецификата на българските социално-икономически отношения и в съответствие с добрите европейски практики”. Авторите трябва да опишат добрите практики в сферата в 5 европейски държави, като сред тях не трябва да е Германия, защото немската система е описана в проект на Световната банка.
12 служители от държавната администрация ще се разходят до страна на ЕС два пъти. Всяко посещение ще е с продължителност 6 дни, от които 2 за пътуване. Чиновниците задължително трябва да спят в хотел 3 или 4 звезди. Воаяжите са “за осъществяване на работни контакти с компетентни институции на съответните страни с цел запознаване с техния опит в разработването на методики за определяне размера на таксите на разходен принцип”. Спечелилият поръчката ще трябва да осигури и нормативни актове на съответните страни, доказващи практиката им в областта.

Новият закон и всички произлизащи от него нормативни актове трябва да бъдат написани въз основата на разработения през първия етап на проекта проект на концепция за нова политика за таксите.

Под новата обществена поръчка стои подписът на Росен Желязков - главен секретар на Министерския съвет от правителството на ГЕРБ. Интересна подробност е, че ръководител на първата фаза на проекта е Десислава Терзиева. Тя е новият министър на регионалното развитие, а от 2011 г. е директор на дирекция “Стратегическо развитие и координация” в МС.

Прогнозната стойност на първата част на проекта през 2012 г. е била 99 000 лв. без ДДС. Така написването на новия български Закон за държавните такси ще струва над 700 000 лв. на европейските и българските данъкоплатци, които ще отидат в частни консултантски фирми.

Сегашният закон действа от далечната 1951 г.