7000 българи са имигрирали в Германия за година

Общество

03-06-2013, 08:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над милион са предпочели Германия през 2012, предимно "мозъци"

Над един милион души са имигрирали в Германия през 2012 година, което е най-големият миграционен поток от 1995 година, пише електронното издание "Ню Юръп", позовавайки се на германски статистически данни.

Това се дължи най-вече на наплива на хора от южноевропейските страни, които са тежко засегнати от
продължителна висока безработица и бавен икономически растеж при дългото си възстановяване от рецесията, отбелязва изданието.

Имигрантите от България и Румъния през миналата година са съответно 7000 и 21 000, като от началото на идната година гражданите на двете страни ще получат пълна свобода да работят в Германия.

В момента те печелят от предишното смекчаване на ограниченията, което обхвана квалифицирани работници с
университетска степен, чиято трудова дейност отговаря на квалификацията им, наети за сезонна работа и вътрешно-фирмено обучение.

Изданието проследява увеличаването на броя на имигрантите в Германия от други страни членки на ЕС, като най-многобройни са пристигащите от Италия - над 12 000 души, а броят на испанците е нараснал с 45 процента спрямо 2011 година. Броят на гърците пък се е увеличил с 43 процента.

"Това, което знаем за това ново поколение европейски имигранти, е, че те са по-млади и по-добре квалифицирани от средното за германското население. Бих определила това като силно печеливша ситуация за тези млади хора, за Германия, но и за страната им на произход", отбелязва Катарина Зенге, координатор за имиграция и интеграция в германската фондация "Конрад Аденауер".