БСП: Глобите за фас тройни

Новините

03-06-2013, 08:11

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

5000 бона за заведение

Тройни глоби чакат кръчмите, които нарушат новите правила за палене на цигари. Това предвижда проект на БСП за отмяна на пълното вето за пушене. Цигари ще има във всички нощни заведения, а останалите ще са със зали за пушачи. Идеите за промени са в Закона за здравето, който червеният депутат Мартин Захариев входира в парламента в петък. Това е втори проект, преди броени дни от "Атака" внесоха идентичен, пише „Стандарт”.

От 1000 до 5000 лв. скачат санкциите за заведение, в което се пуши в нарушение на нормите, ако е собственост на едноличен търговец. При рецидив пък санкциите се вдигат от 5000 до 10 000 лв., обяви Захариев пред в. "Стандарт". Сега глобите са от 1000 до 1500 лв. при първо нарушение и от 1500 до 3000 лв. при второ. Санкциите за кръчмите на юридическите лица пък се повишават от 5 до 10 хил. при първо нарушение и от 10 до 15 хил. при второ. Сумите сега са от 3 до 5 хил. лв. и съответно от 5 до 10 хил. лв. Средствата от глоби ще отиват за националната програма за ограничаване на тютюнопушенето, каза още Захариев. Освен това се засилват изискванията към климатиците в заведенията за пушачи, както и проверките на изправността им.

Паленето на цигари се разрешава във всички заведения над 70 кв. м, гласят още идеите на БСП. За тази цел в тях трябва да се обособят съответните зали. Големината им ще е по усмотрение на собствениците. Това означава, че почти цялото заведение може да стане за пушачи. Кръчмите, които са под 70 квадрата, ще избират дали да са за пушачи или за непушачи. В нощните заведения, казината и игралните зали ще се пуши навсякъде. В тях няма да се допускат младежи до 18 години. Пушенето ще е забранено само в интернет кафенетата, в заведенията в спортните зали. В интернет и в рекламните материали всяко заведение ще трябва да казва с какъв режим е. На летищата пък ще има кабинки за по фас.

Промените ядосаха непушачите. От гражданската коалиция "България без дим" вдигат ударни протести още следващата седмица. Най-големият ще е в събота пред Народното събрание. За запазване на пълната забрана се обявиха кардиолозите и пулмолозите у нас.