Енергетиците настояват за законодателни промени

Новините

03-06-2013, 10:37

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Всички работещи сме крайно притеснени за бъдещето на "Мини Марица - изток" ЕАД и трудовата ни заетост.

Работещите в "Мини Марица – изток” ЕАД настояват за незабавни законодателни промени с цел увеличаване и стабилизиране на електро производството от лигнитни въглища, което ще доведе и до електроенергия с достъпна за бита, индустрията и конкурентно способна на пазара цена. Това се посочва в декларация от Синдикалните организации на ФСО "Подкрепа” и ДСО на КНСБ при "Мини Марица – изток” ЕАД. Документът е изпратен до председателя на Народното събрание, министър-председателя и министъра на икономиката и енергетиката.
 
 "Ние представителите на работещите в най - голямото въгледобивно дружество в България сме крайно обезпокоени от тежкото състояние в което се намира електро производството от лигнитни въглища и в частност "Мини Марица – изток” ЕАД. Благодарение на редица закони и "далновидни” решения на всички нива, се стигна до там, че да не можем да си изпълняваме задълженията за гарантиране на енергийната сигурност на България. За което много кратно сме алармирали. Знаем, че това може да изглежда несериозно сега по време на свръх производство, но сме длъжни да заявим, че електро производство от слънце, вятър и вода не гарантират енергийна сигурност. Навсякъде по света това са допълващи електро производства, но за жалост благодарение на гласуваните през годините лобистки закони за енергетиката и поправките към тях в България те станаха основни. Това доведе относителния дял на произвежданата от нас евтина енергия да е крайно малък в енергийния микс за обществения доставчик и крайната цената на електро енергията да е непосилна за българските граждани и индустрията. Допълнителните надбавки покриващи високите цени на ВЕИ я направиха пък не конкурентно способна на свободния и международния пазар”, се посочва в декларацията. 

 

"През последните години ние миньорите от "Мини Марица - изток" ЕАД носим на гърба си всички последствия от тези безумни решения и закони. За да се покриват загубите от тях цената на добиваните от нас въглища се определяше не според подписаните договори и на пазарен принцип, а дори с политически решения се намаляваше под себестойността й. Не еднократно сме протестирали срещу това, водехме преговори, провеждахме и стачки, вземаха се решения. И ако до сега успявахме да свържем двата края с намаляване на разходи и повишаване на производителността, то тези мерки вече се изчерпаха. Като сложим върху това и не разплащането между енергийните дружества, с огромно съжаление трябва да си признаем, че ударихме дъното. Липсата на средства за поддръжка и експлоатация на най - елементарните минно добивни дейности доведе до там, че в най - добрите месеци на годината за работа в открития въгледобив, да сме в принудителни отпуски. Всичко това отново води до невъзможността за изпълнение на задълженията ни за гарантиране енергийната сигурност, безопасни условия на труд и доходи. Наблюдавайки отношението досега към електро производството от нашите въглища, всички работещи сме крайно притеснени за бъдещето на "Мини Марица - изток" ЕАД и трудовата ни заетост. Което води и до повишаване на социалното напрежение в дружеството”, се посочва още в декларацията.