"Ливади в планината" събира 400 ентусиасти от цял свят

Животът

03-06-2013, 11:48

Снимка:

smolyanpress.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Това е единственият по рода си английски лагер-събор в Родопите

Над 400 чужденци пристигат тази седмица за единствен по рода си в България английски лагер-събор на ливади в Родопите. На 800 м надморска височина на баирите над смолянското село Полковник Серафимово за трета поредна година се изграждат сцени за британски музикален фестивал на открито Meadows In The Mountains (Ливади в планината), пише smolyanpress.net.

От 7 до 9 юни в него ще се изявят над 20 известни чужди групи, солови изпълнители и диджеи, сред които са германският диджей Moomin, холандецът San Proper, англичаните Wbeeza, Jane Fitz и Demob Happy, както и американците Nick Monaco. От САЩ участва известно име от бруклинската хаус сцена – Baby Prince, съобщиха организаторите. Повечето са редовни участници в един от най-добрите британски фестивали Secret Garden Party, както и домакини на партита в Лондон и испанския Ибиса. От българска страна организаторите са поканили диджеите Layla Dane, Bosha и Garo.

Мотото на фестивала е Дивото зове!. В него освен чужденци ще участват и много българи. За тях се прави лагер с палатки в гората. Палатките са от 101 алпийски батальон и са предвидени да приютят 200 души, каза командирът на батальона подп. Димитър Кацаров. В селото пък ударно стягат къщите, тъй като в голяма част от тях също са наети за престоя на чужденци. Освен да заработят от нощувки покрай събора местните се надяват да продадат на чужденците и някоя от къщите в селото.

На ливадите освен палатките и сцените се изграждат и атрактивни арт инсталации и развлекателни занимания, наречени "Къпане под водопада", "Пързалката на смъртта", "Тревен бобслей" и др. Билети за партито в гората се продават от месеци на страницата на организаторите във Фейсбук, като за чужденците включват всички разноски от самолетни билети, храна и нощувки. за тазгодишния събор са платили престой над 10 държави.

Основната част са англичани, но има ентусиасти от САЩ, Испания, Холандия, Ямайка, Дания, Турция, Австрия, Германия и от различни държави в Африка. Очакват се и много българи. Всички участници са на възраст от 17 до 30 години.

Идеята за нетрадиционното парти е на синовете Бен и Деймиънд на първия заселил се англичанин в селото – Дънкан. Той дошъл през 2004 г. и за местните е странна птица, тъй като не могат да свикнат, че отглежда винаги минимум 15 кучета. Имат три къщи и са си направили имение върху 35 декара, в местността "Крушата", където се провежда фестивала.