Приютът за бедни вече е на държавна издръжка

Мисия Бургас

03-06-2013, 11:42

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

През зимата в единственият център се прибират до 60 бездомни

Центърът за настаняване на бездомни лица в Бургас вече е получил делегиран бюджет от държавата, съобщи за Burgasutre Мая Казанджиева, шеф на общинската дирекция “Здравеопазване, социални дейности, превенции и спорт”.

"Това е малко застъпена услуга в другите общини на страната, но нашият град е бързоразвиващ се, което привлича високо квалифицирани карди, но не само. Оказа се, че града ни е станал притегателна сила и за хора в много тежко финансово положение, които се надяват да намерят препитание, което стана причина през последните две години с услията на Общинския съвет и общината да се търсят средства за издържане на сградата”, уточня тя.

След изготвен проект по „Красива България” цялата база на този т. нар. приют е напълно обновена. „Вече от месец, с радост споделям, че успяхме да получим и държавно делегираната дейност, което означава, че по стандарт ще получаваме към общинския бюджет от републиканския средства за месечната издръжка на тези центрове за временно настаняване”, обясни Казанджиева.

Центърът разполага с две бази, които са с капацитет по 15 души, а в него бездомните получават освен добри условия за живот, дрехи и храна, но и специализирана помощ за да бъдат подпомогнати в опитите им за реализация и подкрепа на всички нива з ада се интегрират наново в обществото.  В приюта могат да влязат хора, които нямат дом, безработни са, временно са загубили връзка със своите близки.  Целта е посетителите на Центъра да не останат трайно бездомни или пък изолирани от обществото.  Престоят разрешен по Закон е три месеца в рамките на година.

С  държавната издръжка, освен помощ със субсидията се гарантира и устойчивостта на този център. Само през зимата от там са преминали повече от 60 души, което е много извън възможноия капацитет, уточни Казанджиева и допълни, че при нужда в добре обзаведеният „приют” са се слагали допълнителни легла дори в коридорите за да не останат хора без покрив в студените дни.