ГЕРБ се жалва до Европа за касиране на изборите

Политика

03-06-2013, 12:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите

В писмото се посочва, че грубо е погазен основният ни закон в деня за размисъл

ГЕРБ изпрати с официално писмо до европейските институции жалбата, която внесе в Конституционния съд на България, за обявяване на незаконни изцяло проведените на 12 май 2013 г. избори за народни представители в 42-рото Народно събрание, съобщават от пресцентъра на партията.

В писмото до европейските институции и партии се посочва, че ПП ГЕРБ е подала жалбата до Конституционния съд поради грубото и драстично погазване на основния ни закон по време на предизборната кампания, деня за размисъл и изборния ден.

"Съгласно българския Изборен кодекс, 24 часа преди изборния ден е забранена всякаква агитация, но именно тогава бяха извършени недопустими внушения от страна на представители на политическите сили БСП, ДПС, "Атака" и други, както и от частни медии, които по своето естество представляваха агитация, насочена срещу политическия опонент и посегателство върху формирането на свободната воля на българските избиратели. Чухме в техните изявления по медиите квалификации като "опит за държавен преврат", "насилствено завземане на властта", "грандиозна кражба на гласове" и много други подобни. В такава обстановка българският избирател нямаше как да формира свободно волята си и да избере кой да го управлява", пише в писмото.

Жалбата е подписана от 98 народни представители от ГЕРБ и е адресирана до Европейската комисия, Европейския парламент, Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти, Алианса на либералите и демократите за Европа, Европейската зелена партия, ОССЕ и ПАСЕ.