Вече ще ни предупреждават за цунами

Мисия Варна

03-06-2013, 12:44

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Над 20 случая на разрушаващи вълни са заливали бреговете по родното Черноморие през изминалото хилядолетие

До месец у нас и в Румъния трябва да заработи система за ранно предупреждаване за опасност от цунами в акваторията на Черно море. Апаратурата, която ще следи за приближаващи родното крайбрежие и бреговете на северната ни съседка разрушителни вълни е последен писък на технологиите. Информацията ще постъпва успоредно в координационни центрове в институтите по океанология във Варна и в Констанца. Така например, ако край бреговете на Крим бъде засечен трус с потенциал да предизвика цунами, жителите на българското и румънското крайбрежия ще могат да бъдат предупредени часове преди бедствието. Що се отнася до силата и потенциала на една вълна да бъде разрушителна, изчисленията са много сложни. Не винаги една 7-метрова вълна може да бъде толкова смъртоносна, колкото висока 2 метра, но дълга с километри надигаща се водна маса. Това обясни на работна среща днес ръководителят на проекта за раннопредупредителната система, доц. Орлин Димитров от Института по океанология във Варна. 

По думите му, информацията за приближаваща опасност и разрушителни земетресения ще бъде получавана от две дънни станции, разположени в българската акватория на Черно море, три в румънския сектор, както и пет станции –  в Дуранкулак, Шабла, Балчик и Каварна и няколко в Румъния. Те ще регистрират трусовете с магнитуд от четвърта степен нагоре, а комплексният анализ на ситуацията ще бъде основание да се направи извод дали ще има цунами и с каква сила ще бъде то. В случай на опасност, има разработени варианти при какви параметри на вълната трябва да действат нашите специализирани институции със защита на населението и инфраструктурата.

Що се отнася до възможността в Черно море да има такива разрушителни вълни, науката е категорична, че подобно бедствие може да се случи и днес. Само през предното хилядолетие  в българската акватория са регистрирани около 20 случая на големи вълни. Варна е била залята от гигантски водни маси през 549 година, а 6 км. от сушата са били заляти. През 557 година също е имало цунами, този път по Южното Черноморие в района около Царево, като водата е заляла 4,5 км. от брега. Причината в следващите столетия да няма сведения за цунами е, че по време на турското робство подобна информация не е представлявала интерес за управата на Османската империя, коментира доц. Димитров. Той обясни още, че възможността по северното Черноморие, както и край бреговете на Румъния да има разрушаващи вълни е голяма, защото в този район се намира най-опасното сеизмично огнище в акваторията на Черно море, което може да генерира земетресения със степен над 7 по скалата на Рихтер.

Изграждането на системата за ранно известяване е факт след спечелването на финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество на Европейския съюз. Проектът е част от изграждането на глобална наблюдателна мрежа за природни бедствия. Той е реализиран от академиите на науките в България и Румъния и е на обща стойност 6 млн. евро. Институтът по океанология е получил 1,53 млн. евро за своята част от работата по разработването и внедряването на системата.