Високата вълна по Дунав идва у нас в края на седмицата

Региони

03-06-2013, 13:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обявен е жълт код за опасност от наводнения

Тази седмица се очаква покачване на нивото на Дунав в българския участък, сочат прогнозите на Германската метеорологична служба (DWD) и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF).

Постъпилите в Министерствот на околната среда и водите данни показват, че около 9 юни в горното течение на българския участък водното количество ще достигне средния праг.

Обявен е жълт код - повишено внимание на оперативните органи за защита при наводнения в зависимост от по-нататъшното развитие на високата вълна.

МОСВ изпрати предупреждение до областните управи и оперативните звена в териториалния обхват на реката - Гражданска защита, басейновите дирекции и АЕЦ "Козлодуй".

Безпрецедентно проливните валежи, които паднаха през последните дни в Централна Европа, предизвикаха опустошителни наводнения в Австрия, Германия и Чехия.
Най-малко четирима души са загинали, а осем са обявени за изчезнали от началото на наводненията. Стотици жители на засегнатите райони са били евакуирани.
В Чехия равносметката за жертвите е най-тежка – досега са обявени трима загинали и четирима души в неизвестност. В Прага ситуацията е особено сериозна. По бреговете на река Вълтава са издигнати заграждения, които да попречат на прииждащата вода да залее улиците на чешката столица.
Стотици автомобилни пътища и железопътни линии са прекъснати в Германия, Австрия и Чехия.
Извънредно положение е обявено в почти всички региони на чешката област Бохемия, както и в Германия.