Дойде време за обратен завой в Левски

Спорт

03-06-2013, 14:15

Автор:

Веселин Коларов

Всичко от Автора

"Сините" трябва на всяка цена да сменят трансферната си политика

Първенството в "А" група приключи и спекулациите за трансферите на българските отбори не закъсняха. Логично, най-интересно е около Левски, където метлата ще се развърти с все сила, заради изпуснатата титла срещу Славия в последния кръг. Очаква се повече от половината чужденци, начело с Ромейн Ели, да си тръгнат през задния изход на "Георги Аспарухов". Това обаче не е никаква новина, а нещо обичайно за "сините" през последните години.

Няма трансферен прозорец, през който на "Герена" да не пристигнат минимум 5-ма футболисти. Повече от тях винаги са чужденци, които след това тотално разочароват с играта си и най-късно след половин година се махат от "Герена". Проблемът е обаче, че те вече са си напълнили джобовете за сметка на клуба. Грубите сметки показват, че в Левски за последните 5 години са минали над 100 футболисти, за които са хвърлени над 50 милиона лева. Тези пари са равни на една единствена шампионска титла през 2009 г., когато и конкуренцията в "А" група не беше на сегашното ниво.

Сега Николай Митов ще покаже вратата на много футболисти, а в същото време иска да привлече играчи на всяка позиция, даже за някои по двама. Т.е. старата песен на нов глас. Левски отново ще гради нов отбор, с който да се преследват така бленуваните цели. Но всяко лято, всяка зима, се повтаря едно и също, което вече е втръснало на хората. През последните години Левски купува играчи, за да купува, а не за да вдигне нивото си. Този филм ще го гледаме и това лято. Ще има нови примери от привличането на централен защитник, който всъщност е ляв бек (Ели), опорен халф, за когото впоследствие се разбира, че е плеймейкър (Рене Михелич), дефанзивен полузащитник да преквалифицираш на десен бек (Роман Прохазка), понеже нямаш резервен. Даниел Димов да бъде върнат назад, две леви крила (Гари Родригес и Илиян Йорданов), които се редухава кой да играе отдясно и т.н.

После хората се чудят защо Левски показва такъв безхаберен футбол. Няма смисъл Николай Митов да настоява за привличането на нови играчи. Особено, след като скаутското звена на "Герена", начело с Дончо Донев, има толкова трансферни издънки, колкото никой друг. За какво му е на Митов да иска нов плеймейкър? Той го има в състава си. Това е 17-годишния Антонио Вутов. Момче, което заслужава да получи диригентската палка в средата на терена от новия сезон. При всички положения ще е с класи над новия Рене Михелич. Ще го превъзхожда във всяко едно отношение, но най-вече с това, че е юноша на клуба. Някой хора веднага ще скочат, че е много млад. Но на неговите години Лионел Меси започна да се утвръждава в Барселона. Проблемът у нас е, че талантите са таланти до 25, 26 години.

Пред завръщане след наем от Киево (!) е Христо Попадийн. Ако остане в Левски през новия сезон, въпреки че "летящите магарета" искат да го купят, за какво му е на Митов нов централен защитник. И него си го има в отбора. Не му трябва нов Диамутен, Ели или тем подобни, които да взимат огромни заплати и след половин или най-много една година, да си тръгнат. Трябва му точно обратното - юноша на клуба, който да се докаже, след което да докара пари в касата на "Герена". Или по-друг начин казано - Левски трябва да направи обратен завой в трансферната си политика.

Сега на Левски му трябват най-много две нови попълнения, които може и да се чужденци, но поне от класата на Гари Родригес. Трябва изявен голаджия, който вкарва и на малките и големите отбори, както и един опорен халф, който да се конкурира със Станислав Ангелов и Стефан Велев. Всички друго Левски го има в школата си. Не е нужно отново да се прави нов отбор, който тепърва да се обиграва. В противен ще дойдат новите Опоку, Матондо, Ели, Рисп Михелич и т.н., а след тях и новите Спартак (Търнава), ФК Сараево и други. Това е преломен момент за клуба и тук ще лъсне истината дали Митов, Даниел Боримиров и Христо Йовов ще станат за ръководители. Между другото - и тримата са юноши на Левски.