Стартира мащабен проект на Тракийския университет

Новините

03-06-2013, 14:37

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Финансирането се осъществява с подкрепата на Оперативна програма "Регионално развитие"

Мащабен ремонт стартира от днес в Тракийския университет в Стара Загора. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие". По време на ремонта ще бъде подменена 14 000 кв. метра дограма и ще бъде поставена топлоизолация на сградата на висшето учебно заведение. Заедно с това ще бъде направена модернизация на Университетската библиотека.

"Изпълнението на този проект е крайно необходимо на университета. За да можем да осигурим нормалното провеждане на учебен процес, особено през зимата, до този момент на година давахме по над 850 000 лева за електричество. И въпреки това температурата в стаите не надвишаваше 12-14 градуса.

По тази причина бяхме принудени да удължаваме зимните ваканции, не само за студентите, но и за преподавателите. Така пък не им оставяхме възможност за нормална отпуска през лятото. Имали сме случаи, в които след новогодишните празници сме подновявали работа едва на 1 февруари", обясниха от ръководството на университета.

След подмяната на дограмата и санирането на сградата се очаква разходите за ток на висшето учебно заведение да бъдат намалени с до 40-50%.

Срокът за приключване на ремонтите е седем месеца, но от фирмата изпълнител "Булстрой ЕООД" са убедени, че голяма част от тях ще бъдат финализирани преди старта на учебната година в средата на септември.

Целият проект е на стойност 3,990 милиона лева. Почти цялата сума е осигурена от Оперативна програма "Регионално развитие". Собственото участие на Тракийския университет е 9% или около 400 000 лева.

Около 80 000 лева пък ще струва модернизацията на Университетската библиотека. Вече е проведена процедура за избор на изпълнител, предстои сключване на договорите.