Проект спасява птиците от комбайни

Новините

03-06-2013, 15:10

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

"Зелени Балкани" стартира проект "Пернати помощници в полето".

Природозащитници ще търсят начин да предотвратят злополуките и да спасят младите ливадни блатари, гнездящи в Тракийската низина.


За целта Спасителният център за диви животни на "Зелени Балкани" стартира проект "Пернати помощници в полето".


Всяка година, в Центъра в Стара Загора постъпват млади ливадни блатари, чиито гнезда са пострадали от комбайните или другите селскостопански машини по време на жътва. Някои от малките също не са пожалени, и пристигат съсечени - ранени или умиращи, разказва Христина Клисурова от "Зелени Балкани". Тези инциденти се случват, тъй като ливадният блатар гнезди предимно в обработваеми площи, най-често засети с пшеница, и жътвата застига малките, още в пухово оперение, няколко седмици преди напускането на гнездата. Според еколозите тези пернати гнездят  най-вече в Старозагорското и Ямболското поле, Дервентските възвишения и районът на яз. "Малко Шарково". А в различни източници, като основна заплаха за гнездата в обработваеми площи се посочва именно унищожаването на люпилото при жътва.


Природозащитниците са категорични, че ливадният блатар би могъл да е естествен, биологичен и напълно безвреден помощник на фермера в борбата с унищожителите на реколтата, като би им спестил дори употребата на пестициди. Тъй като мишевидни гризачи и насекоми са естествена храна за тези птици, а са враг за реколтата. Те ще се опитат да информират земеделските производители и техните служители как да разпознават ливадния блатар и как да предпазят гнездата им.