Подават анонимни сигнали за забавени заплати и дълго работно време

Мисия Пловдив

03-06-2013, 16:13

Снимка:

Интернет

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Да му мислят некоректните работодатели, глобите са само за тях

Може да подадете жалба за некоректен работодател, без да съобщавате името си.  „Проверяваме всички сигнали”, каза за Plovdivutre.bg Атанас Чернаев, директор на Инспекцията по труда в Пловдив и областта.

„По закон е нужно алармирането да е подписано, за да знаем до кого да върнем резултата от проверката. Но това не значи, че не си вършим работата, когато хората не споменават истинската си самоличност или каквото й да е име”, категоричен е Чернаев. По думите му по-голямата част от сигналите за фирми-нарушители се оказват истински.  

В последните години най-честите прегрешения на работодателите са забавяне на заплатите, работа без трудови договори, неспазване на работното време и нарушения при безопасността на труда там, където съществуват по-големи рискове.

86 акта за работа без трудови договори от 1 март до края на май е съставила областната Инспекция по труда. 57 от тях са за това, че служителите са работили, без да имат сключени трудови договори. 29 пък са имали контракти с работодателя, но те не са били регистрирани в Националната агенция за приходите (НАП).  Глобата за този вид нарушение отнася само работодателят. Санкцията е от 1500 до 15 000 лева. „Предложението да се наказва и работника отпадна миналата година”, припомни шефът на Инспекцията в Пловдив.

Проверките са текущи. През лятото, заради труда навън, инспекторите не шетат повече, коментира Чернаев.