Юбилейно издание на “Маестро Захари Медникаров”

Добрич Лайф

03-06-2013, 16:52

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Наградният фонд e 6000 лв.

Международният хоров фестивал “Маестро Медникаров” ще се проведе за десета поредна година в гр. Добрич и Курортен комплекс “Албена”, под патронажа на Кмета на Община гр. Добрич.  По повод юбилея, организаторите от Фестивална програма “Приятели на България” разширяват обхвата на участници и периода на провеждане.

На 15 и 16 юни 2013 г., гр. Добрич ще бъде домакин на хорови концерти, в които интересна програма ще представят хористи на възраст над 18 години.

В първия ден, от 11.00 ч. в зала “Нели Божкова” любителите на хоровото изкуство ще могат да се насладят на изпълненията на Фолклорен хор “Елица”, София; Народен хор към Двореца на културата “Чайка”, гр. Лобня, Русия; Мъжки хор при НЧ “Разум”, Монтана и  Хърватския хор “Jeka Primorja”. Във фестивален концерт, от 17 ч. ще участват Камерен хор “Радуница” от Москва; Вокален ансамбъл “OctaVoice”, София; Камерен хор “Ave Musika” от Украйна и Академичен народен хор към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив.

Гала – концертът на събитието, носещо името на почетния гражданин на Добрич ще се проведе на 16 юни, от 17.00 ч. в Органова зала “Добрич”. Ще звучат някои от най-атрактивните изпълнения на участниците във фестивала, специален поздрав ще поднесат миналогодишните носители на Гран-при – Хор “Виктория” при Детска школа по изкуства “М. А. Балакирев”, гр. Москва.  

Предвижда се връчване на грамоти и награден фонд от 6 000 лв. от Цветан Иванов – управител на Фестивална програма “Приятели на България” и  почетни плакети от Кмета на града, в който Маестро Медникаров създаде знаковия за българската хорова школа Детски хор . Партньорите от Български хоров съюз и Съюза на българските музикални и танцови дейци също ще отличат участници.

И в двете части на международното събитие всеки хор ще изпълни песен от български композитор.

От 8 до 14 юли, в КК Албена хоровият празник ще продължи с участието на  14 детски и младежки хорове и ансамбли, и на множество дуети и солови изпълнители.