Панорама на Пловдив от хотел Лайпциг ще бъде муза за художници

Мисия Пловдив

04-06-2013, 06:30

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Започва международен симпозиум по живопис

Панорамната гледка, която се разкрива от най-високия етаж на хотел Лайпциг Пловдив, ще вдъхновява художниците от Международния симпозиум по живопис "Пловдив - от Твореца Сътворен".

Град Пловдив е известен с богатия си културен и духовен живот. Безспорно тук се организират множество културни мероприятия, сред които е и първият международен пленер по живопис. Тази година в града на тепетата ще се проведе Международен симпозуим по живопис "Пловдив - от Твореца Сътворен", чийто главен организатор е Ротари клуб Пловдив-Пълдин. Целта на симпозиума е да бъдат осъществени контакти между художници от страната и чужбина и чрез изкуството да се популяризира град Пловдив.

Гости на хотел Лайпциг Пловдив са трима от художниците в симпозиума.

Част от това културното събитие за подпомогне на развитието на град Пловдив като кандидат за Европейска столица през 2019 г. е и хотел Лайпциг в центъра на града. Тук ще отседнат трима от художниците - Никола Манев, Кольо Карамфилов и Тигран Сукиашян. Прелестната гледка към Пловдив, която се разкрива от терасите на последния етаж на хотел Лайпциг, ще вдъхновява творците по време на симпозиума. Те ще рисуват живописни картини, претворявайки природните и културно-исторически забележителности на Пловдив. Участниците в проекта "Пловдив - от Твореца Сътворен" са: Никола Манев, Румен Нечев, Вълчан Петров, Кольо Карамфилов, Станимир Видев, Тигран Сукиашян, Владимир Якобчук, Мария Квиклис и Дарина Илиева.

На 4 юни от 11 ч ще се състои пресконференция с участниците.

Симпозиумът за художници "Пловдив - от Твореца Сътворен" ще се състои от 3 до 11 юни и ще бъде отворен за всички желаещи да се докоснат до изкуството. По време на културното мероприятие ще бъдат проведени две лекции в хотел Лайпциг. Първата е на 4 юни на тема „От Алафрангите до Европа” и ще бъде изнесена от изкуствоведа Светла Москова. Втората лекция е на 7 юни – „Оттук започва Пловдив” и е с автор археологът Божидар Чапъров. Сред посетителите на симпозиума ще бъдат и ученици от Художествената гимназия в Пловдив, които ще почерпят от опита на големи български и чуждестранни творци на живопис.

Изложба в Стария град ще финализира симпозиума "Пловдив - от Твореца Сътворен"

Международният симпозиум по живопис ще завърши с изложба на нарисуваните време на провеждането му картини. Изложбата ще стартира на 10-ти юни от 19 часа в галерия "Червеното пони". Художниците могат да дарят някои от творбите на Ротари клуб Пловдив-Пълдин, които организацията да използва в дейността си за подпомагане на други инициативи и в полза на обществото.