Ершов: Опитват се да похитят собствеността ми

Най-доброто от печата

04-06-2013, 06:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разследването срещу Ершов тръгна след жалба на бившия му съдружник Митко Събев.

"Това дело е опит за похищение на собствеността ми." С тези думи вчера бившият съдружник в "Петрол холдинг" Денис Ершов коментира старта на процеса срещу него в Софийския градски съд.

Бизнесменът е обвинен, чеприсвоил от фирмата над 1 млн. лв. от март 2009 до юли 2010 г. Според прокуратурата парите били отпускани като аванс на Ершов, който след това той не възстановил. Подсъдим с него е и бившият шеф на отдел "Финанси" Цветан Димитров, който разрешавал авансите.

Разследването срещу Ершов тръгна след жалба на бившия му съдружник Митко Събев. От средата на 2010 г. двамата са в непрекъснат спор кой да взема решенията в петролната компания.

Вчера Събев трябваше да бъде разпитан като свидетел по делото. Макар редовно призован, той не се яви в съдебната зала. Затова беше глобен от съда със 100 лева.
Останалите свидетели - членове на надзорния и управителния съвет, трябваше да изяснят имал ли е право Ершов да взема аванси и кога е трябвало да ги възстанови. Оказа се, че половината смятаха, че авансите трябвало да се отпуснат само след решение на УС, а останалата половина не бяха наясно. Изпълнителният директор на "Петрол" Светослав Йорданов обаче заяви категорично: "Никога, когато сме отпускали аванси и за Събев, и за Ершов, не сме искали решение от управителния съвет. Не е имало защо да искаме такова решение."

Йорданов обясни още, че Цветан Димитров бил в пълното си право да отпуска аванси, тъй като имал правомощията на втори изпълнителен директор. Той уточни, че през юли 2010 г. Събев като председател на надзорния съвет наредил авансите за Ершов да спрат, тъй като много набъбнали. След това обаче Димитров разписал нов аванс. Затова бил и уволнен.

По време на делото не стана ясно какъв е срокът, в който авансите трябвало да бъдат възстановени. Самият Ершов от самото начало твърди, че парите не са присвоени, а използвани за пътувания и работни срещи с инвеститори в чужбина.
"Това дело е поредният опит на прокуратурата да реши един гражданскоправен спор. Прокуратурата няма работа в този спор. Това е едно поръчково дело", заяви адвокатът на Цветан Димитров - Христо Георгиев. Той обаче отказа да назове кой е поръчителят му.

От "Петрол" вчера не предявиха граждански иск за вредите от присвоеното, за да не натоварят процеса.