Протестите в Турция продължиха и тази нощ

Свят

04-06-2013, 07:13

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Размириците в Турция в снимки

22-годешен мъж бе прострелян и загина по време на антиправителствения бунт

Турската полиция и протестиращи срещу правителството отново влязоха в сблъсъци в Истанбул и тази нощ, съобщи "Фокус". В града полицията използва сълзотворен газ срещу недоволните, които запалиха автомобили, хвърляха камъни и скандираха гневни лозунги до ранните часове на вторник.

Подобни сцени се разиграха и в столицата Анкара.
Въпреки това, премиерът на страната Реджеп Тайип Ердоган, който отлетя за визита в Мароко, настоя, че ситуацията се успокоява.

"Ситуацията в моята страна вече се успокоява... След като се завърна от тази визита, всички проблеми ще бъдат решени", заяви Ердоган на пресконференция в Рабат.
В същото време местните власти съобщиха за нов смъртен случай, с което броят на загиналите по време на размириците в Турция достигна двама души.
22-годишен мъж е починал в болница, след като е бил прострелян по време на антиправителствените протести. "Абдуллах Комет е бил сериозно ранен след стрелба с огнестрелно оръжие, произведена от неидентифицирано лице", съобщиха от администрацията на губернатора в провинция Хатай, като посочиха, че мъжът е починал по-късно в болница.
От медицинските служби съобщиха, че в хода на безредиците през последните две денонощия в Турция са били ранени 3195 души. 26 от тях са в тежко състояние.
Турският премиер, обвини политически "дисиденти", че подбуждат протестите. "Републиканската народна партия и други дисиденти имат намеса в тези събития", заяви той по време на съвместна пресконференция със своя марокански колега Абделилах Бенкиран.
Междувременно един от основните профсъюзи обяви двудневна стачка, започваща във вторник, в протест срещу правителствените репресии над демонстрантите, които синдикатът охарактеризира като "държавен терор".
Демонстрациите в Турция започнаха в петък заради спорен план за реконструкция на парк в центъра на Истанбул, но прераснаха в антиправителствени протести. След това те се разпростряха в редица градове на страната, тъй като полицията опита да потуши протестите със сила.