Ще има блиц контрол на министри

Политика

04-06-2013, 14:16

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Веднъж в месеца премиерът и вицепремиерът ще отговарят на депутатски въпроси в пленарната зала

Временната комисия за изработване на проект за Правилник за организацията и дейността на Народното събрание реши в правилника на парламента да влиза провеждане на блиц контрол на министри.

Той ще се осъществява по два начина: – за премиера и вицепремиера той ще е веднъж месечно в пленарна зала, а за министрите - веднъж месечно на заседанията на ресорните парламентарни комисии.

Правилникът на парламента предвижда разширяване на възможностите за изслушванията в пленарна зала, информира "Фокус". Когато Народното събрание пристъпи към провеждане на изслушването, вносителят на предложението за изслушване ще прави изложение на въпросите в рамките на 5 минути. Изслушваните лица информират Народното събрание по въпросите, предмет на изслушването.

Всяка от парламентарните групи има право на два въпроса, а независимите народни представители – на общо един. Всеки въпрос трябва да е в рамките на 2 минути към отделните изслушвани лица. Те от своя страна отговарят след задаването на всеки въпрос. Парламентарните групи имат право да изразят отношение към отговорите на изслушваните лица в рамките на 5 минути. Досега изслушваните лица отговаряха в едно изказване на допълните въпроси. Предвижда се заинтересовани лица по темата на изслушването да могат да присъстват на планарното заседание.